Wat is een Medisch Pedicure?

Een Medisch pedicure is opgeleid op MBO niveau 4 en kent meer behandelingsmogelijkheden van complexere voet- en nagelproblematiek dan de standaard pedicure die is opgeleid op MBO niveau 3.

In medische termen spreekt men bij een verhoogde kans op voetklachten, door ziekte of aandoeningen vaak van de risicovoet. Uw voeten lopen meer gezondheidsrisico bij:
reuma, chemokuren, diabetes, spasmen, hart & vaatziekten, parese, tremoeren, huidaandoeningen, psychische aandoening, medicijngebruik en ouderdom.

Een Medisch Pedicure kan alle zogeheten risicovoeten behandelen. Hieronder verstaan we o.a. problemen die ontstaan zijn ten gevolge van reuma, diabetes, spasticiteit, ouderdom en verwaarlozing. Daarnaast heeft de medisch pedicure uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van orthesiologie, nagelregulatie en -reparatie en anti-druk technieken.

De medisch pedicure werkt daarnaast efficient samen met andere zorgaanbieders en weet wanneer een klant niet door haar kan worden behandeld maar moet worden doorgestuurd naar een behandelend arts.

KwaliteitsRegister voor Pedicures (KRP)

Medisch Pedicures staan geregistreerd in het KwaliteitsRegister voor Pedicures (KRP) van Provoet.

Het KwaliteitsRegister voor Pedicures (KRP) is op 1 januari 2009 van start gegaan. Het KRP is een landelijk en open systeem, waarin gediplomeerde pedicures zich kunnen registreren, met eventueel vermelding van hun behaalde zorgspecialisaties. Dit systeem is toegankelijk voor onder andere consumenten, zorgverzekeraars en medische professionals om gericht te zoeken naar een gekwalificeerde pedicure. In de meeste gevallen wordt professionele voetverzorging door verzekeraars vergoed, indien er een medische indicatie is.

Voorwaarden
Niet iedere pedicure heeft de mogelijkheid zich te registreren in het KwaliteitsRegister. Hiervoor zijn minimale eisen opgesteld in samenspraak met brancheorganisatie ProVoet. De voorwaarden zijn:

  • Een diploma Medisch pedicure of een erkend basisdiploma Pedicure aangevuld met een erkend specialistisch certificaat in de verzorging van diabetische voet en/of reumatische voet
  • In de praktijk toepassen van de hygi├źnische aspecten alsmede de Richtlijnen met betrekking tot voetverzorging van verschillende risicogroepen
  • Op peil houden van de vakkennis, door het volgen van kennisbijeenkomsten. Iedereen die geregistreerd wil blijven in het KRP dient binnen een periode van drie jaar voldoende accreditatiepunten te behalen.

Wat kan een Medisch pedicure voor u doen?

Voor de volgende behandelingen kan de Medisch pedicure u helpen :

– Voetverzorging bij uw Diabetische voet
– Voetverzorging bij uw reumatische voet
– Verwijderen van eelt
– Verwijderen van likdoorns
– Behandelingen voor schimmel- en kalknagels die schimmel of nagels die pijnlijk, blauw of ingegroeid zijn
– Algemene adviezen met betrekking tot voetverzorging
– Het tijdig constateren van voetproblemen